Woda jest niezbędna do życia. Kluczowe jednak jest, aby była to bezpieczna woda – a o taką w wielu miejscach na świecie jest coraz trudniej. Konflikty zbrojne, przesiedlenia, zmiana klimatu i ka...
Wieloletni projekt z udziałem młodych osób pomógł w opracowaniu nowych narzędzi i polityk usprawniających walkę z otyłością wśród młodzieży w całej Europie.
Cukrzyca nie jest chorobą zakaźną, lecz bywa nazywana epidemią XXI wieku. To jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych - przypomina Ministerstwo Zdrowia.
Pieczarki to jeden z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni, ceniony za jego wszechstronność, doskonały smak oraz właściwości zdrowotne. Bogate w białko, witaminy z grupy B, a także mine...
Obniżenie ciśnienia krwi i tętna, lepszy poziom cukru, poprawa synchronizacji z rytmem dobowym – między innymi na takie korzyści płynące ze stosowania postu przerywanego zwrócili uwagę na...
Około 30 proc. pacjentów jest niedożywionych już w momencie przyjęcia do szpitala. Nawet co piąty pacjent onkologiczny umiera nie w wyniku choroby podstawowej, ale wyniszczenia organizmu.
Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich porcji kwasów omega-3 - alarmują eksperci z okazji Światowego Dnia Kwasów Omega-3, przypadającego 3 marca. Składniki te są kluczowe dla na...