Nie każdy wegetariański czy wegański posiłek jest od razu zdrowy. Istnieje wiele pochodzących z roślin ultra-przetworzonych produktów, które mogą na dłuższą metę szkodzić. Niestety, wedł...
Kwasy omega-3 są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Te najcenniejsze to kwasy EPA i DHA, ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, rozwoju dziecka, ale też osób z chorob...
Lekarze, dietetycy, psychoterapeuci popierają pomysł wprowadzenia zakazu sprzedaży napojów z kofeiną i tauryną osobom do 18. roku życia oraz w szkołach – podaje Prawo.pl. Według serwisu t...
U osób z niewydolnością serca ograniczenie spożycia sodu w diecie poniżej 2,3 grama dziennie nie przynosi dodatkowych korzyści zdrowotnych, może nawet zwiększyć ryzyko zgonu - ostrzega dr hab. ...
Światowa Federacja Otyłości zwraca uwagę, iż tegoroczne obchody Światowego Dnia Otyłości powinny się koncentrować na potrzebie inicjowania zarówno wśród społeczeństwa, jak i chorych na o...
Olej palmowy cieszy się złą sławą i nie brakuje konsumentów, którzy omijają go szerokim łukiem. Ta nazwa na etykiecie potrafi skutecznie odstraszyć, natomiast naukowcy obalają wszelkie m...
Reklamowane jako osłona przed skutkami ubocznymi antybiotyków preparaty probiotyczne pewnym pacjentom mogą istotnie szkodzić. Nie ma też twardych zaleceń, by je w ogóle w czasie terapii ...