Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Lekarze PPOZ apelują o ostrożność! Żelazna zasada: na grzybach trzeba się znać!

W  tym  roku  jesień  wita  nas  chmurami  i  deszczem.  Nie  wszyscy  jednak narzekają.  Gdy  zrobi  się  cieplej  i  las  zacznie  parować,  ze  ściółki  znów wyłonią  się  soczyste  kapelusze.  Lekarze  Porozumienia  Pracodawców Ochrony  Zdrowia  apelują  do  grzybiarzy  o  zachowanie  szczególnej ostrożności  podczas  grzybobrania.  –  Zbieramy  tylko  takie  okazy,  które znamy  i  co  do  których  jesteśmy  pewni,  że  nie  są  trujące.  Niewiedza  i niedoświadczenie  mają  zwykle tragiczny finał! – ostrzega Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Grzyby w polskiej kuchni goszczą od wieków i nieustannie zjednują nowych amatorów. W sezonie grzybowym w lasach roi się od grzybiarzy z koszami, którzy z dumą prezentują swoje zbiory. Na razie trudno mówić o „wysypie”, ale już gdzieniegdzie pojawiają się pojedyncze podgrzybki, czy rydze.  Czają się również – niestety - odmiany trujące!

Jak ustrzec się przed śmiertelną pomyłką?  
- Na grzybach trzeba się znać! Jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości nie wolno ryzykować! Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone,  gdyż  młode  owocniki,  są  najczęściej  przyczyną  tragicznych pomyłek. Pomocny w rozpoznawaniu gatunków może być „Atlas grzybów”  zawierający  szczegółowe  informacje  o  grzybach,  miejscach  ich występowania  oraz  zdjęcia.  Można także  skorzystać  z  aplikacji  mobilnej ułatwiającej identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępnej w  postaci  mobilnych  atlasów  grzybów  lub  identyfikującej  grzyby  na podstawie zrobionego zdjęcia – przypomina Bożena Janicka.
 
Lekarze PPOZ apelują również o ostrożność podczas  kupowania grzybów.  
- Lepiej unikać przygodnych sprzedawców i zbiorów będących mieszaniną różnych gatunków trudnych do rozpoznania, o kapeluszach oddzielonych od trzonów.  Grzyby  kupowane  na  targowiskach  muszą  posiadać  atest klasyfikatora!  Natomiast  w  przypadku  jakichkolwiek  wątpliwości  warto poradzić  się  specjalistów  z  najbliższej  siedziby  stacji  sanitarno-epidemiologicznej,  w  której  dyżury  pełnią  grzyboznawcy  –  mówi  Bożena Janicka.
 
Dlaczego trujące grzyby są aż tak groźne?
- Wywołują kilka rodzajów zatruć. Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek  narządów  wewnętrznych,  a  w  przypadku  spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8 – 14  godzin),    piestrzenicy  kasztanowatej  (od  5  –8  godzin),  czy  zasłonka rudego  (od  3  –  14  dni). Niestety, bardzo  często  spożycie  tych  grzybów kończy się śmiercią. Zatrucia neurotoksyczne mają natomiast ujemny wpływ na  układ  nerwowy człowieka.  Powodują  zwolnienie  akcji  serca,  spadek tętna,  zaburzenia  oddychania,  uczucia  gorąca,  silny  ślinotok,  albo podniecenie  nerwowe,  napady  szału,  halucynacje,  przyspieszenie  akcji serca.  Ostatnim  rodzajem  zatruć  są  zatrucia  gastryczne,  które charakteryzują  się  objawami  ostrych  nieżytów  żołądkowo-  jelitowych.  Te zaczynają  się  nagle  po  3-5  godzin  po  zjedzeniu  grzybów  i  przebiegają burzliwie wraz z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha i biegunką. Mogą dołączyć się też objawy odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin. Na szczęście - nie dochodzi do uszkodzenia wątroby – mówią lekarze PPOZ.  
 
Objawów nie wolno bagatelizować!  
-  Jeśli  po  zjedzeniu  grzybów  pojawiają  się  niepokojące  oznaki,  należy niezwłocznie  zapewnić  pomoc  lekarską,  skontaktować  się z  numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na profesjonalną  pomoc  medyczną  można  sprowokować  wymioty.  Osobie  z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci – przypomina Bożena Janicka.

Najczęściej mylone grzyby!

  • jadalny  gołąbek zielonkawy, gąska  zielonka  i czubajka kania z  trującym muchomorem sromotnikowym,
  • jadalna pieczarka z muchomorem wiosennym,
  • jadalny smardz z piestrzenicą kasztanowatą,
  • jadalna majówka wiosenna ze strzępiakiem ceglastym,
  • jadalny borowik szlachetny z goryczakiem żółciowym.

Ważne dla nowicjuszy!
Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki!

 

Źródło: PPOZ

Czy przeszczep szpiku to operacja? | Fakty i Mity | #zlotawstazka

Czy białaczka jest zaraźliwa? | Fakty i Mity | #zlotawstazka

"Świadome zakupy. Mądre wybory." - dodatki w żywności

Krwiodawstwo darem życia

Profilaktyka zakażeń WZW

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze

Zapisz się do newslettera!