Witamina D zmniejsza liczbę przedwczesnych zgonów
Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Bergen (UiB) wynika, że ludzie, którzy cierpią na choroby układu krążenia i mają normalne spożycie witaminy D charakteryzują się zmniejszonym ryzykiem śmiertelności o 30% z powodu choroby kardiologicznej.
"Odkryliśmy, że odpowiednia ilość witaminy D znacznie zmniejsza ryzyko śmierci, jednak zbyt duży lub zbyt mały poziom zwiększa to ryzyko" - mówi profesor Jutta Dierkes z Wydziału Medycyny Klinicznej UiB, która prowadzi badania.
W badaniu wzięło udział aż 4000 pacjentów z chorobami układu krążenia od roku 2000 przez okres 12 lat. Średnia wieku uczestników wynosiła 62 lata na początku badania.
Trudne zalecenia
Badanie wykazało, że korzystny poziom witaminy D we krwi to około 42 do 100 nmol / l. Jeśli masz wyższe lub niższe wartości istnieje zwiększone ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.
Według naukowców trudno jest podać ogólne zalecenie ile suplementacji witaminy D należy przyjmować.
"Optymalna ilość suplementu witaminy D zmienia się w zależności od osoby, w zależności od miejsca zamieszkania i rodzaju diety" - podkreślają naukowcy.
Na przykład, kraje skandynawskie zalecają spożycie 10 mikrogramów dziennie ze wszystkich źródeł witaminy D, USA zalecają 15 mikrogramów, a Niemcy 20.
"Nawet jeśli Norwegowie otrzymują mniej słońca niż Niemcy, Norwegowie mają więcej ryb w swojej diecie, a ryby i tran z wątroby dorsza są ważnymi źródłami witaminy D w zimie, poza aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu w okresie letnim", wyjaśnia Dierkes.
Pomiary poziomu witaminy D.
Autorzy badania radzą wszystkim, którzy zmagają się chorobami sercowo-naczyniowymi, aby mierzyli poziom witaminy D w celu oceny zapotrzebowania na suplementy i określenia potrzebnej dawki witaminy D.
"Ważne jest jednak, aby wziąć pod uwagę, że poziomy różnią się sezonowo. Pomiar we wrześniu nie przyniesie takich samych rezultatów jak w styczniu. Poza tym poziomy w tych samych miesiącach w różnych szerokościach geograficznych będą różne."