Selen
Właściwości:
- pierwiastek śladowy, którego niewielkie ilości są niezbędne do prawidłowego działania ludzkiego organizmu
- jego przedawkowanie może doprowadzić do poważnych zatruć
- jest elementem wielu enzymów odpowiedzialnych za metabolizm i reakcje chemiczne
- wzmacnia sprawność układu odpornościowego
- jest silnym przeciwutleniaczem
Działanie:
- pełni funkcję enzymu przeciwutleniającego z grupy enzymów tlenowych, redukuje szkodliwe związki do postaci substancji neutralnych (np. wody)
- uczestniczy w regeneracji innych układów przeciwutleniających
- wspomaga funkcje czynnościowe tarczycy, umożliwia syntezę hormonów T3 i T4
- wchodzi w interakcje z innymi składnikami odżywczymi, które posiadają właściwości przeciwutleniające
Naturalne źródła:
- zwierzęce: mięso – wieprzowina i podroby, ryby, jajka
- inne: orzechy brazylijskie i kokosowe
Uwagi:
- nie ma ścisłych norm określających dzienne spożycie selenu
15 wrzesień, 2016