Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Pikantne jedzenie może ograniczyć niezdrową ochotę na sól

Ludzie, którzy korzystają z pikantnych potraw używają mniejsze ilości soli i mają niższe ciśnienie krwi. Pikantne potrawy mogą zwiększać wrażliwość na sól, zmniejszając dzięki temu spożywaną jej ilość.

Chińscy uczestnicy eksperymentu, którzy spożywali dużo pikantnych potraw zjadali mniej soli oraz mieli niższe ciśnienie krwi, co potencjalnie zmniejszyło ich ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, zgodnie z nowymi badaniami opublikowanymi w czasopiśmie Journal of Heart Association.

Wcześniejsze badanie pilotażowe wykazało, że śladowe ilości kapsaicyny, substancji chemicznej, która znajduje się w papryczce chili i nadaje jej pikantny smak, poprawia percepcję żywności słonej. Naukowcy chcieli sprawdzić czy efekt ten będzie również sprawiał zmniejszenie spożywania soli.

Badanie obejmowało 606 uczestników z Chin i określiło ich preferencje w zakresie słonego i pikantnego smaku. Naukowcy połączyli te preferencje z ciśnieniem krwi. Odkryto, że w porównaniu do tych, którzy spożywali najmniejszą ilość pikantnych produktów - uczestnicy o dużych preferencjach mieli średnio niższe ciśnienie skurczowe o 8 mm Hg i o 5 mm Hg rozkurczowe. Ponadto spożywali oni mniej soli niż uczestnicy, którzy charakteryzowali się niską preferencją spożycia ostrego jedzenia.

Naukowcy wykorzystali też techniki obrazowania, aby przyjrzeć się dwóm obszarom mózgu uczestników - wyspie i korze okołooczodołowej - znaną z zaangażowania w słony smak. Odkryto, że obszary stymulowane przez sól i pikantne przyprawy zachodzą na siebie, a przyprawy jeszcze bardziej zwiększają aktywność mózgu w obszarach aktywowanych solą. Autorzy stwierdzili, że zwiększona aktywność powoduje, że ludzie są bardziej wrażliwi na sól, dzięki czemu mogą cieszyć się jedzeniem z mniejszą jej ilością.

 

Źródło: sciencedaily.com

Praca zawodowa a nadwaga i otyłość pracowników

Organizm w dobrym nastroju ft Monika Borzym i Łukasz Stasiak

Jak zostać dawcą szpiku?

Film edukacyjny "Stop Dopalaczom"

Bezpieczne grzybobranie

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze