Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Miedź

Właściwości:
  • pierwiastek śladowy
  • jest elementem wielu enzymów i białek, które mają bezpośredni wpływ na przyswajalność żelaza
 
Działanie:
  • wchodzi w reakcje z żelazem
  • wspomaga proces produkcji hemoglobiny we krwi
  • jest ważnym elementem produkcji kolagenu
  • wspomaga gojenie się ran
  • spożywanie odpowiednich dawek miedzi w czasie ciąży jest niezwykle ze względu na prawidłowy rozwój płodu
 
Naturalne źródła:
  • roślinne: rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy, zielone warzywa
  • zwierzęce: ostrygi, ryby, podroby, drób
 
Uwagi:
  • nie ma ścisłych norm określających dzienne spożycie miedzi

Kampania Ministerstwa Zdrowia skierowana do kobiet

Czadowy Film - film w ramach akcji Obudź Czujność

PINK LIPS PROJECT - kobiety kobietom o profilaktyce

Nie serwuj sobie choroby!

KREW NA RĘKACH, czyli jak nie zakazić się u lekarza

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze

Zapisz się do newslettera!