Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Mangan

Właściwości:
  • pierwiastek śladowy, który występuje w wielu enzymach
  • często wchodzi w reakcje z miedzią i żelazem
  • odpowiada za dobrą kondycję skóry i kości
 
Działanie:
  • aktywuje enzymy metabolizmu węglowodanów i cholesterolu
  • wspomaga enzymy o właściwościach przeciwutleniających
  • wspomaga tworzenie się tkanki chrząstkowej i kostnej
  • uczestniczy w regulacji poziomu przyswajania glukozy
 
Naturalne źródła:
  • roślinne: szpinak, orzechy, rośliny strączkowe
  • inne: czarna i zielona herbata, płatki owsiane, pieczywo pelnoziarniste
 
Uwagi:
  • nie ma ścisłych norm określających dzienne spożycie manganu
  • przedawkowanie manganu niekorzystnie wpływa na centralny układ nerwowy

Nadczynność i niedoczynność tarczycy

Praca zawodowa a nadwaga i otyłość pracowników

Organizm w dobrym nastroju ft Monika Borzym i Łukasz Stasiak

Jak zostać dawcą szpiku?

Film edukacyjny "Stop Dopalaczom"

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze

Zapisz się do newslettera!