Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Jakie są zalety zdrowotne ksylitolu?

Ksylitol jest niskokalorycznym substytutem cukru o niskim indeksie glikemicznym. Niektóre badania sugerują, że może również poprawić zdrowie jamy ustnej, zapobiegać infekcjom ucha i mieć właściwości przeciwutleniające.

Ksylitol jest pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowy o słodkim smaku. Występuje naturalnie w niewielkich ilościach w włóknistych owocach i warzywach, drzewach, kolbach kukurydzy, a nawet w ciele ludzkim.

Producenci używają ksylitolu jako substytutu cukru, ponieważ jego słodkość jest porównywalna z cukrem stołowym, ale z mniejszą ilością kalorii.

Ksylitol jest powszechnym składnikiem wielu produktów m.in. gumy do żucia, pasty do mycia zębów. Ludzie używają także ksylitolu jako słodzików stołowych i do pieczenia.

Ksylitol ma kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Niski indeks glikemiczny
Ksylitol ma niski indeks glikemiczny (GI). Oznacza to, że spożywanie go nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi ani poziomu insuliny w organizmie. Z tego powodu ksylitol jest dobrym substytutem cukru dla osób z cukrzycą. Ze względu na niski wskaźnik glikemiczny ksylitol jest także substytutem cukru o obniżonej zawartości tłuszczu.

Ponadto badanie z 2015 roku wykazało, że ksylitol wywiera znaczny wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi u szczurów, które spożywały dietę wysokotłuszczową.

Zdrowie zębów
Ksylitol jest składnikiem wielu produktów do higieny jamy ustnej, w tym pasty do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Wynika to z faktu, że ksylitol nie ulega fermentacji, co oznacza, że bakterie w jamie ustnej nie mogą przekształcić go w szkodliwy kwas, który powoduje próchnicę zębów.

Bakteria jamy ustnej Streptococcus mutans jest w dużej mierze odpowiedzialna za płytkę nazębną, która jest kleistą, białą substancją gromadzącą się na zewnętrznej powierzchni zębów. Plaque wiąże kwas mlekowy z powierzchnią zęba. Kwas ten rozkłada szkliwo i prowadzi do próchnicy zębów.

Systematyczny przegląd przeprowadzony w 2017 r. sugeruje, że ksylitol zmniejsza ilość bakterii S. mutans w jamie ustnej, co zmniejsza ilość płytki nazębnej i może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów.

W 2014 roku zbadano wpływ ksylitolu na Porphyromonas gingivalis , który jest bakterią odpowiedzialną za zapalenie dziąseł lub chorobę dziąseł. Nieleczony nadmiar P. gingivalis może przeniknąć do krwioobiegu i doprowadzić do ogólnoustrojowego stanu zapalnego.

W badaniu naukowcy wyhodowali próbki P. gingivalis w laboratorium i dodali je do hodowli komórek ludzkich traktowanych uprzednio ksylitolem. Zobserwowano, że ksylitol zwiększał produkcję białek układu odpornościowego i hamował wzrost bakterii.

Infekcja ucha
Bakterie powodujące powstawanie płytki nazębnej mogą również gromadzić się za błoną bębenkową i powodować infekcje ucha środkowego.

W systematycznym przeglądzie w 2016 r. znaleziono umiarkowanie wysokiej jakości dowody na to, że guma do żucia, pastylki do ssania lub syrop zawierający ksylitol mogą zmniejszyć występowanie zapalenia ucha środkowego z 30 do 22 procent wśród zdrowych dzieci.

Jednak w badaniu z 2014 r. stwierdzono, że syrop ksylitolowy jest nieskuteczny w zmniejszaniu zapalenia ucha środkowego u dzieci z wysokim ryzykiem zakażenia.

Te sprzeczne wyniki wskazują na potrzebę dalszych badań dotyczących stosowania ksylitolu jako leku zapobiegawczego w infekcjach ucha u dzieci.

Właściwości przeciwutleniające
Według National Center for Complementary and Integrative Health , wolne rodniki powodują utlenianie co może prowadzić do uszkodzenia komórek i może odgrywać rolę w rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i raka. Badania laboratoryjne wykazują, że przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i przeciwdziałają reakcjom utleniania.

Badanie z 2014 r. wykazało, że ksylitol może mieć właściwości przeciwutleniające. Szczury chore na cukrzyce, które spożywały ksylitol, wytwarzały większe ilości glutationu. Jest to przeciwutleniacz, który przeciwdziała szkodliwym działaniom wolnych rodników. Ważne jest, aby pamiętać, że badania na ludzi są potrzebne, aby potwierdzić te odkrycia.

Skutki uboczne i bezpieczeństwo
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła ksylitol jako dodatek do żywności. Ksylitol jest ogólnie bezpieczny, ale podobnie jak inne alkohole cukrowe, u niektórych osób może powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia i biegunka .

Warto zauważyć, że ksylitol może być bardzo toksyczny dla psów. Istotne jest przechowywanie produktów zawierających ksylitol w bezpiecznym miejscu, do którego zwierzęta nie mogą dotrzeć.

 

Źródło: medicalnewstoday.com

Kampania społeczna Ministerstwa Zdrowia – czerniak

Co farmaceuta moze zrobic dla ciebie

The Dumplings x Rak’n’Roll – Dla nas KRS 0000 338 803

Kampania Ministerstwa Zdrowia skierowana do kobiet

Czadowy Film - film w ramach akcji Obudź Czujność

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze

Zapisz się do newslettera!