Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Dlaczego sztuczne słodziki mogą zwiększyć apetyt

Badania na zwierzętach i ludziach sugerują, że spożywanie sztucznych słodzików może powodować uczucie głodu i zwiększać apetyt. Kompleksowe nowe badanie prowadzone wspólnie przez University of Sydney po raz pierwszy ujawniło, dlaczego taka reakcja występuje.

Wyniki opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism rzucają światło na wpływ sztucznych substancji słodzących na mózg w regulacji apetytu i zmianie postrzegania smaku.

Naukowcy z Uniwersytetu Charlesa Perkinsa z Uniwersytetu Sydney i Instytutu Badań Medycznych Garvan zidentyfikowali nowy system funkcjonujący w mózgu, który identyfikuje i integruje słodki smak z energią zawartą w jedzeniu.

„Po długotrwałym stosowaniu diety zawierającej sukralozę, która jest sztucznym słodzikiem zauważyliśmy, że zwierzęta zaczęły jeść znacznie więcej” - powiedział główny badacz profesor Greg Neely z Wydziału Naukowego Uniwersytetu w Sydney.

„Poprzez systematyczne badanie tego efektu odkryliśmy, że w ośrodkach nagradzania w mózgu słodkie uczucie to jest zintegrowane z zawartością energii. Kiedy “słodkość” w porównaniu z energią przez pewien czas jest niezrównoważona, w mózgu dochodzi do zmian i zwiększa się całkowita ilość spożywanych kalorii”.

W badaniu stwierdzono, że muchy owocowe, które były narażone na dietę zawierającą sztuczne słodziki przez dłuższy czas (ponad pięć dni), spożywały o 30 procent więcej kalorii, niż kiedy otrzymywały naturalnie słodzony pokarm.

„Kiedy zbadaliśmy, dlaczego zwierzęta jedzą więcej, mimo że mają wystarczającą ilość kalorii, stwierdziliśmy, że chroniczne spożywanie sztucznego słodzika faktycznie przyczynia się do zwiększonego zapotrzebowania na naturalny cukier, a to zwiększa ogólną motywację do jedzenia większej ilości jedzenia”.

Miliardy ludzi na całym świecie spożywają sztuczne słodziki i są one przepisywane jako substancje do leczenia otyłości, mimo że do tej pory niewiele wiadomo o ich pełnym wpływie na mózg oraz regulowanie głodu.

To pierwsze badanie, w którym zidentyfikowano, w jaki sposób sztuczne słodziki mogą stymulować apetyt. Naukowcy zidentyfikowali złożoną sieć neuronową, która reaguje na sztucznie słodzone jedzenie, informując organizm, że nie zjadł wystarczającej ilości energii.

„Korzystając z tej odpowiedzi odnośnie sztucznych słodzików, byliśmy w stanie funkcjonalnie zmapować nową sieć neuronową, która równoważy smak jedzenia z zawartością energii. Odkryta przez nas ścieżka jest częścią zachowanej reakcji głodowej, która faktycznie poprawia smak pożywnego jedzenia, gdy jest się głodnym, - powiedział profesor nadzwyczajny Neely.

Naukowcy odkryli również, że sztuczne substancje słodzące promują nadpobudliwość, bezsenność i obniżoną jakość snu. Są to zachowania zgodne z łagodnym głodem lub byciem na czczo.

Aby dowiedzieć się, czy sztuczne substancje słodzące zwiększają również spożycie pokarmu u ssaków, laboratorium profesora Herberta Herzoga z Garvan powtórzyło badanie na myszach. Myszy, które przez siedem dni stosowały dietę słodzoną sukralozą, wykazały znaczny wzrost spożycia pokarmu, a zaangażowany szlak neuronalny był taki sam jak u muszek owocowych.

„Odkrycia te dodatkowo wzmacniają ideę, że„ bezcukrowe” odmiany przetworzonych produktów i napojów mogą nie być tak obojętne, jak się spodziewaliśmy. Sztuczne słodziki mogą faktycznie zmienić sposób, w jaki zwierzęta postrzegają “poziom słodkości” swojego jedzenia, z rozbieżnością między “słodkością”, a poziomem energii powodując jednocześnie wzrost zapotrzebowania na kalorie ”- powiedział profesor Herzog.

 

Źródło: sciencedaily.com

Kampania społeczna Ministerstwa Zdrowia – rak płuca

Listopad miesiącem świadomości raka prostaty. Badaj się regularnie!

Niebo. Kampania Obudź się! Uwaga = życie

Recepty lubią sobie odlecieć – poznaj Internetowe Konto Pacjenta

Idealny „baby shower”?

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze

Zapisz się do newslettera!