Wszystko
Profilaktyka
Dieta i żywienie
Ciąża
Uroda
Psychologia
Dziecko
Leki i suplementy
KOMUNIKATY

Artykuł

Cynk

Właściwości:
  • ważny pierwiastek śladowy, który jest obecny w prawie każdej komórce organizmu
  • łączna ilość cynku w organizmie jest niewielka, a jego większość znajduje się w kościach, skórze, włosach
  • wchodzi w reakcje z ponad 100 enzymami  
  • jest katalizatorem wielu enzymów odpowiedzialnych za metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczów i kwasów  nukleinowych
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie hormonów i receptorów, zapasów insuliny i układu odpornościowego
  • wpływa bezpośrednio na kondycję i zdrowie człowieka
  • odpowiada za rozwój i aktywację limfocytów T (rodzaj białych krwinek, których podstawowym zadaniem jest zwalczanie infekcji)
  • przyczynia się do zmniejszenia podatności na przeziębienia  
 
Działanie:
  • wspomaga gojenie się ran
  • jest odpowiedzialny za zmysł smaku i zapachu
  • wspiera układ odpornościowy
  • wspomaga wzrost i rozwój w okresie dojrzewania
  • bierze udział w syntezie DNA
 
Naturalne źródła:
  • roślinne: produkty pełnoziarniste, orzechy
  • zwierzęce: ostrygi, wołowina, wieprzowina
 
Uwagi:
  • optymalne dzienne spożycie cynku wynosi 15 mg

Nadczynność i niedoczynność tarczycy

Praca zawodowa a nadwaga i otyłość pracowników

Organizm w dobrym nastroju ft Monika Borzym i Łukasz Stasiak

Jak zostać dawcą szpiku?

Film edukacyjny "Stop Dopalaczom"

BMI
Masa ciała
kg
Wzrost
cm
Wynik
00.00
Wprowadź dane

Najnowsze

Zapisz się do newslettera!