Cynk
Właściwości:
- ważny pierwiastek śladowy, który jest obecny w prawie każdej komórce organizmu
- łączna ilość cynku w organizmie jest niewielka, a jego większość znajduje się w kościach, skórze, włosach
- wchodzi w reakcje z ponad 100 enzymami
- jest katalizatorem wielu enzymów odpowiedzialnych za metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczów i kwasów nukleinowych
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie hormonów i receptorów, zapasów insuliny i układu odpornościowego
- wpływa bezpośrednio na kondycję i zdrowie człowieka
- odpowiada za rozwój i aktywację limfocytów T (rodzaj białych krwinek, których podstawowym zadaniem jest zwalczanie infekcji)
- przyczynia się do zmniejszenia podatności na przeziębienia
Działanie:
- wspomaga gojenie się ran
- jest odpowiedzialny za zmysł smaku i zapachu
- wspiera układ odpornościowy
- wspomaga wzrost i rozwój w okresie dojrzewania
- bierze udział w syntezie DNA
Naturalne źródła:
- roślinne: produkty pełnoziarniste, orzechy
- zwierzęce: ostrygi, wołowina, wieprzowina
Uwagi:
- optymalne dzienne spożycie cynku wynosi 15 mg
15 wrzesień, 2016